Introduction to Outdoor Leader Skills

Cascade Pacific Council -- Pacific Trail District

May 3, 2025

Course Agenda*

Time	Length	Topic	Instructor	
Saturday				
8:30 AM			Camp-wide Flag	
9:00 AM	20 minutes		Check-In/Registration - Welcome	Bob Arneson
9:30 AM	30 minutes		Leave No Trace	Daryl Krossman
10:00 AM	60 minutes		Campsite Selection and Set-up	Bob Arneson
			Camping Equipment	Bob Arneson
11:00 AM	60 minutes		Woods Tools and Campfire Building	Bob Arneson
12:00 PM	60 minutes		Lunch and Cooking	Bob Arneson
1:00 PM	90 minutes		Map & Compass	Chris Fischborn
2:00 PM	60 minutes		Plant & Animal Identification	Chris Fischborn
3:30 PM	20 minutes		Campfire Planning & Scout's Own	Bob Arneson
3:55 PM	5 minutes		Final thoughts	
4:00	30 minutes		Wrap-Up, Course Evaluation, Self-Test	Bob Arneson

^{*}Agenda modified for Camporee. Subject to change

To complete the course, attending campfire and spending the night is required. Bring a tent and overnight gear.

Lunch preparation is part of the training and will be provided

This schedule is really, really tight. We will start right after morning flag on Saturday. Please bring what you need with you to flag.

Things to bring:

Please have appropriate clothing and footwear for the weather. We will be under cover most of the day but portions of the course are out in the open.

For your comfort, bring a camp chair, water bottle, Pen and paper/notebook for notes, pocketknife and your compass. (You could really impress the instructor if you come with your 10-Essentials).

Yours in Scouting,

Bob Arneson