	IOLS	
Time	Activity	Duration
7:30-8:00	Check-in	45 minutes
8:00 - 8:30	Opening	30 minutes
8:30 – 9:00	Campsite Selection	30 minutes
9:00 – 10:00	Wood Tools	60 minutes
10:00 – 11:00	Fire Site Prep	45 minutes
11:00 – 12:30	Ropes	90 minutes
12:30 - 1:00	Lunch	30
1:00 - 1:30	Outdoor Ethics	30 minutes
1:30 – 3:00	finding your way	75 minutes
3:00 – 4:30	Plant and animal ID	90 minutes
4:30 -5:00	Duty to God	30 minutes
5:00 – 6:00	Dinner/cooking /Demonstrate Cooking technics	60 minutes
6:30- 8:00	packing and hiking technics	75 minutes

Time Activity Durate 7:30-8:00 Check-in 45 min 8:00 - 8:30 Opening 30 min 8:30 - 9:00 Campsite Selection 30 min 9:00-9:30 Aquatics 30 min 9:30 - 10:00 Health and Safety 30 min 10:00 - 11:00 Basic Knots for Cub Scouts 30 min 11:00 -11:30 Gear Selection 30 min Cub Scouts and Cub Scouts and 30 min	utes utes utes utes
8:00 - 8:30 Opening 30 min 8:30 - 9:00 Campsite Selection 30 min 9:00-9:30 Aquatics 30 min 9:30 - 10:00 Health and Safety 30 min 10:00 - 11:00 Basic Knots for Cub Scouts 30 min 11:00 - 11:30 Gear Selection 30 min 11:30 - 12:00 Cub Scouts and 30 min	utes utes utes
8:30 – 9:00 Campsite Selection 30 min 9:00-9:30 Aquatics 30 min 9:30 – 10:00 Health and Safety 30 min 10:00 – 11:00 Basic Knots for Cub Scouts 30 min 11:00 -11:30 Gear Selection 30 min Cub Scouts and 30 min	utes utes
9:00-9:30 Aquatics 30 min 9:30 – 10:00 Health and Safety 30 min 10:00 – 11:00 Basic Knots for Cub Scouts 30 min 11:00 -11:30 Gear Selection 30 min Cub Scouts and 30 min	utes
9:30 – 10:00 Health and Safety 30 min 10:00 – 11:00 Basic Knots for Cub Scouts 30 min 11:00 -11:30 Gear Selection 30 min Cub Scouts and 30 min	
10:00 – 11:00 Basic Knots for Cub Scouts 30 min 11:00 -11:30 Gear Selection 30 min 11:30 -12:00 Cub Scouts and 30 min	utes
10:00 – 11:00 Scouts 30 min 11:00 -11:30 Gear Selection 30 min 11:30 -12:00 Cub Scouts and 30 min	
Cub Scouts and	utes
11·30 -12·00	utes
GPS;	utes
12:00 -12:30 Meal Planning	
12:30 – 1:00 Lunch 30	
1:00 -1:30 Gear Selection 30 min	utes
1:30 – 2:00 Nature and Hiking 30 min	utes
2:00-2:30 First Aid 30 min	utes
Practical Knife 2:30 – 3:00 Safety for Cub 30 min Scouts	utes
3:00 – 3:30 Large-Group Games 30 min	utes
Program Planning 3:30 -4:00 for Cub Scout Events	
4:00 – 4:30 Stoves, Lanterns, and Fire Safety; 30 min	utes
4:30 -5:00 Duty to God 30 min	utes
5:00 – 6:00 Dinner/Cooking and Sanitation 60 min	utes
6:00-6:30 Outdoor Ethics	
6:30-7:30 Outdoor Ceremonies 30 min	
7:30 -8:00 Campfire Planning 30 min	utes